2011. augusztus 8., hétfő

Egy igazi klasszikus - Csokitorta

Húgocskám lagzijának tortái, ezekből is válogatunk majd:
Torták esküvőre

Egy igazi klasszikus - Csokitorta


Piskóta hozzávalói (24 vagy 26 cm-es tortaformához):
2x4 tojás
2x18dkg cukor
1 tk. vaníliás cukor
2x12 dkg finomliszt
2x4 evőkanál forró víz
2x 1 púpos evőkanál kakaó
1 tk. sütőpor

Csokikrém hozzávalói:
1 cs. Tejszínes vagy vaniliás pudingpor
3-3,5 dl tej
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
Kakaópor ízlés szerint
Rum a locsoláshoz

A piskótákat kétszerre sütjük meg, így lesz szép magas, egyenletes a torta. A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral jól kikeverjük. Amikor már kezd habosodni, akkor picit hígítjuk a vízzel, ettől még könnyebb lesz a piskóta. A sütőporral elkevert lisztet ezután csak kézi habverővel, óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá, nehogy összetörjük a habot. Végül ugyanígy teszünk a kakaóval is. Ízlés szerint lehet kakaósabbra is csinálni. A tésztát sütőpapírral bélelt, oldalát vajjal kikent és liszttel megszórt kapcsos tortaformába öntjük, majd közepes lángnál megsütjük.

Míg az első piskóta sül, addig összeállíthatjuk a következő adagot is. Kihűlés után a kész piskótákat ruhával letakarva félretesszük, míg elkészítjük a krémet.

A pudingport feloldjuk a tejben és a cukorból picit elvéve hozzákeverünk, ezután mindezt felfőzzük. Míg a puding jól kihűlik, addig a vajat habosra keverjük a porcukorral. A kikevert vajhoz kanalanként hozzákeverjük a kihűtött pudingot. Ha majd fehér krémmel akarjuk díszíteni a tortát, akkor egy keveset most elteszünk belőle, ezután a többit kakaóval színezzük, ill. ízesítjük.

Elővéve a piskótákat kiválasztjuk, hogy melyik legyen az alja és melyik a teteje, majd szépen megtisztítjuk őket a felső felületüktől, mivel ha ezt rajta hagynánk, akkor a krémmel együtt válna szét a tortaszelet és ez igazán nem nézne ki jól. Így viszont szép egységes marad. Ezután egyenként kettévágjuk a piskótákat és minden egyes réteget jól meglocsolunk rummal, hogy finom szaftos legyen a torta. A krémet jól elosztva megkenjük a 3 réteget, majd a torta tetejét, ill. oldalát is. Vizes késsel szép simára igazítjuk, majd jöhet az egész művelet legkreatívabb része: a félretett vagy külön erre elkészített krémmel kidíszítjük a tortát.

Íme egy másik változat, unokatestvérem lagzijára készített csokitortám:











2 megjegyzés:

  1. Szia Mária!

    Ma megsütöttem a csokitortát recepted szerint. Fantasztikusan sikerült! :) Köszönöm, hogy megosztottad!
    Puszi.
    Margit

    VálaszTörlés
  2. Szia. Margarin is jó a krémhez? Vagy kell a vaj? Köszönöm.

    VálaszTörlés